De ce este nevoie de un sistem de ventilație în sălile de sport?

 

Sala de sport este acea încăpere unde au loc diverse activități fizice. Fie în școli sau săli individuale unde oamenii pot face sport. În ultima perioada se atrage tot mai multă atenție modului sănătos de viața- respectiv mai multă mișcare. De obicei, oamenii aleg sălile de sport și mai puțin parcurile deoarece sunt mai comode, dispun de diverse aparate și sunt disponibile în orice perioada a anului indiferent de vremea de afară.

Activitatea sportivă – înseamnă sănătate curată și bună dispoziție. În alegerea unei săli de sport, ne ghidăm nu numai după zonă (mai aproape de casă, de muncă), de politica prețurilor și de lista de servicii, însăm atragem atenția la confortul și atmosfera pe care o găsim în sălile de antrenament. Să fie curată, aerisită și cu un microclimat sănătos.

  • Lipsa unei ventilații poate genera mai multe lucruri neplăcute:
  • Apariția mirosurilor neplăcute
  • Se pot pot dezvolta bacterii patogene Acest lucru va crește riscul de îmbolnăvire în rândul vizitatorilor și al personalului
  • Pentru un atlet în astfel de condiții poate simți slăbiciune, oboseală, dificultăți de respirație
  • Rezultatele sportivilor în timpul antrenamentului în condiții de disconfort pot scădea semnificativ;
  • Umiditatea ridicată poate cauza mucegaiul și va avea ca rezultat deteriorarea echipamentului sportiv dar și al încăperii.
  • Ventilația necorespunzătoare pentru sală de sport poate provoca costuri ridicate pentru reparații si echipament;
  • În cele din urmă, există riscul ca să pierdeți clienți din cauza condițiilor nefavorabile.

Ce determina confortul în sala de sport?

Un microclimat sănătos în sala de gimnastică depinde în mod direct de o ventilație eficientă. În sălile de sport, săli de fitness sau gimnastică, oamenii transpiră și produc multă căldură, iar nivelul dioxidului de carbon crește și se acumulează.

Cantitatea insuficientă de oxigen din aer, umiditatea crescută și mirosul de transpirație provoacă stări de sufocare și chiar amețeală. Pentru că sala de sport să fie un loc de însănătoșire este necesară eliminarea eficientă a aerului viciat cu vapori și dioxid de carbon în exces și furnizarea de aer curat, proaspăt și plin de oxigen, un sistem de ventilație care să schimbe în timp util aerul viciat cu cel proaspăt.

Efectele acumulării prelungite de umiditate în absența ventilației mecanice sunt distrugătoare pentru sălile de sport 

Această situație poate fi rezolvată cu succes cu un sistem de ventilație cu recuperare de căldură.

Rolul principal al ventilației sălilor de sport este asigurarea unui schimb rapid de aer în încăpere

Schimbul de aer în sălile de sport ar trebui să fie de câteva ori mai mare decât normele dintr-un apartament sau un birou. Deoarece oamenii fac aici efort fizic, care presupune un consum mai mare de oxigen și eliminare excesivă de umiditate și căldură. De aceea aveți nevoie de un sistem de ventilație cu o capacitatea mare, care să poate face schimbul de aer.

Volumul schimbului de aer depinde de tipul de sala de gimnastică, numărul de vizitatori, dimensiunea ferestrelor, regimurile de temperatura și altele. În orice caz, schimbul de aer în sala trebuie să fie de cel puțin 50 m3 / ora per persoană, iar umiditatea relativă să nu depășească 60%.

Care este specificul proiectării sistemelor de venilatie pentru sălile de sport

 Specificul proiectării ventilației este că, la volum mare de schimb de aer, viteză fluxului de aer trebuie să fie mică. Acest rezultat poate fi obținut prin creșterea diametrului canalelor de aer, iar grilele de ventilație sunt instalate astfel încât fluxurile de aer directe să nu ajungă la vizitatori. În caz contrar, se formează curenți de aer, care nu sunt benefici sănătății.

În sălile de gimnastică mici se instalează de obicei sisteme de ventilație descentralizate cu recuperare de căldură cu admisia și evacuarea simultană:

În sălile mijlocii și mari este recomandat să se instaleze sisteme de ventilație centalizate cu canale de ventilație.

Este important că sistemul de ventilație să fie cu recuperare de căldură. Acest lucru va oferi confort termic, un microclimat sănătos și economii cu încălzirea în timpul sezonului rece.

Principiul de recuperare a căldurii este că aerul evacuat din încăpăre trece prin recuperator, cedează căldura prin pereții recuperatorului  aerul rece de afară. Cele două fluxuri de aer nu se amestecă deoarece trece prin canale diferite.

Pentru a va asigura un confort mai mare și în scopul atragerii mai multor vizitatori la sala de sport, experții recomandă instalarea unui sistem de aer condiționat în tandem cu un system de ventilație cu dublu flux și recuperare de căldură. Cu toate acestea, în acest caz, este important să rețineți că aparatul de aer condiționat nu înlocuiește un sistem de ventilatie, pentru că aparatul de aer condiționat doar recirculă aerul din încăpere și doar ii schimbă temperatura. Însă eliminarea dioxidului de carbon și furnizarea de aer proaspăt, sănătos și oxigenat poate fi realizată numai de un sistem de ventilație.

Articole recomandate

Calitatea aerului
Prana România

PRANA vs COVID19

Grupul PRANA cauta specialisti: biotehnologi, biologi și virusologi moleculari, precum și științe conexe, epidemiologi, pentru a incepe cooperarea în domeniul cercetării și proiectelor care vizează

CITEȘTE MAI MULT

SOLICITĂ OFERTA PERSONALIZATĂ

Pentru a afla prețurile produselor sau alte informații necesare, apelați-ne cu încredere.