Problema ventilației în hoteluri este în primul rând o chestiune de confort pentru clienți, ceea ce înseamnă creșterea loialității acestora și poate dorința de a reveni sau de a recomanda acest hotel. Cu toate acestea afacerea hotelieră este o afacere care are nevoie de venituri constante, amortizare rapidă și garanția rentabilității investiției. Prin urmare, ventilarea tuturor încăperilor ar trebui sa fie eficientă din punct de vedere energetic.
De aceea sistemul de ventilație a hotelului trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:
Eficiență. Toate regulile de ventilatie trebuie sa fie respectate.
- Volumul de aer necesar:
- camerele hoteliere – 60 m3 / h;
- dușuri și toalete – 120 m3 / h;
- sala de conferințe cel puțin 30 m3 / h.
- Temperatura aerului în încăpere – + 18-20 ° C (valoare maximă admisibilă + 26 ° С)
- Indicatori de umiditate – în camerele hoteliere cu aer condiționat – 40-45%, fără aer condiționat – 30-65%
- Viteza aerului – 0,25 m / s.
În acest caz, este permisă o ușoară abatere de la norme:
- în ceea ce privește aerul admis – nu mai mult de + 10%
- în funcție de temperatura aerului – nu mai mult de + 2 ° С.
- umiditate relativă – nu mai mult de + 5%.
- în ceea ce privește aerul admis – nu mai mult de + 10%
- în funcție de temperatura aerului – nu mai mult de + 2 ° С.
- umiditate relativă – nu mai mult de + 5%.
Liniste. Nivelul de zgomot joaca un rol important pentru vizitatori, doarece doresc sa aiba o sedere linistita.
Confort. Sisteme de ventilatie trebuie sa functioneze non-stop si sa fie disponibile pentru reparatii si intretinere fara sa deranjeze vizitatorii.
Individualitate. Indiferent de solutia de ventilatie aleasa, acesta trebuie sa creeze cele mai confortabile valori ai parametrilor microclimatului, pentru fiecare cameră in parte.
Exista numeroase cerinte privind ventilatia hotelului. Acestea presupun pe langa eficienta, liniste, confort, individualitate ale camerelor si ventilarea bailor si toaletelor.
In functie de dimensiunile acestor incaperi se recomanda instalarea unor ventilatoare de extractie. Insa in zonele cu o temperatură aerului de -40 ° C în sezonul rece, trebuie prevăzut un flux mecanic de aer incalzit și, dacă este necesar, umidificare.
Cat despre intrari se recomanda instalarera unor perdele de aer cald in hoteluri situate în zone cu o temperatură exterioară sub -15 ° C.
Care sunt metodele de ventilatie utilizate:
- Aerisire prin deschidere geamurilor.
- Cu ajutorul ventilatoarelor
- Orificii pentru aerisire.
- Sistem de ventilatie cu recuperare de caldura.
În ultima perioadă au devenit populare sistemele de ventilație cu recuperare de căldură cu admisie și evacuare al aerului. Aceste unități de ventilație sunt utilizate atât pentru ventilația centralizată cât și pentru ventilația descentralizată. Diferența lor principală față de ventilația naturală este capacitatea de a controla calitatea și volumul aerului admis și evacuat din camera. În condițiile moderne ale pieței concurențiale în creștere rapidă și îmbunătățirea serviciilor hoteliere, nu este suficient doar furnizarea în încăpere a unui schimb de aer curat de înalta calitate. Un aspect foarte important îl reprezintă eficiența din punct de vedere energetic, ceea ce înseamnă că ajută la economisirea resurselor energetice.
Când nu stiți ce fel de sistem de ventilare să alegeți, centralizat sau descentralizat trebuie să analizați mai multe aspecte.
Eficiența energetică. Economisirea resurselor de energie prin utilizarea unui sistem de ventilație centralizată cu recuperare de căldură atinge 50 -70 % în schimb cu o ventilație descentralizată această cifră atinge 93 %.
Nivelul de zgomot. Hotelul reprezintă imaginea unui loc confortabil unde te poți odihni și relaxa. Inginerii PRANA au creat un sistem de ventilație cu nivel minim de zgomot, lucrând în regim de ,,noapte,, acest sistem este aproape nesesizabil.
Sistem ușor de manipulat. Sistemul de ventilație centralizat presupune prezența unui sistem de ventilație și a unei rețele de canale de ventilație. În schimb cel descentralizat presupune montarea unui singur sistem pentru fiecare încăpere. În cazul unei defecțiuni tehnice, un astfel de sistem va necesita mai puțin timp și mai puține costuri.
Recuperator de caldura din cupru. Sistemul de ventilatie cu dublu flux PRANA este singurul sistem de pe piata ce asigura un schimb de aer simultan (admisia si evacuarea are loc in acelasi timp) si recuperator de caldura din cupru.
Cel mai optim în ceea ce privește confortul și eficiența energetică a hotelului este un sistem de ventilație descentralizat. Ventilația cu dublu flux si recuperator de căldură din cupru, permite controlul debitelor de aer și a volumului de aer pe toata suprafața încăperii și crează un mediu confortabil, astfel nu este nevoie pentru a deschide ferestrele. Pentru hotelier, efectul ventilației se va manifesta sub forma economiilor la încălzire în timpul iernii și la aerul condiționat –vara.
De aceea, eficiența și productivitatea oricărui hotel, depinde de confortul clienților si capacitatea de muncă a personalului, care depinde în mod direct de ventilația eficientă a hotelului.
La fel trebuie sa atrageti o mare atentie si spalatoriei din cadrul hotelului, acolo unde este foarte multa umiditate si indice de caldura ridicat. În consecință, este necesar să instalați aici un sistem de ventilatie pentru a aduce indicatorul de umiditate la 70% si temperatura aerului la 26 ° C, nu mai mare. Va va ajuta sa eliminati umiditatea excesivă şi astfel va rezolvă cauzele apariţiei umezelii, condensului pe geamuri, igrasiei şi mucegaiului prezent de obicei in astfel de incaperi.
Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură PRANA este cea mai bună soluție pentru ventilarea hotelului. Acesta asigura un confort maxim pentru fiecare vizitator da si angajat prin beneficiile pe care le ofera:
- Normalizează indicatorii de confort și crează un microclimat optim în locuinţă (temperatura si nivel de umiditate )
- Aduce aer proaspăt de afară și elimină aerul viciat și bogat în CO2,
- Asigură condiții optime pentru un somn adânc și odihnitor
- Creşte eficienţa energetică a locuinţei obţinându-se puncte în plus la certificarea energetică
Ventilarea corectă va asigura un flux constant de aer proaspăt și va evacua simultan aerul viciat afară. Datorită recuperării, aerul proaspăt din fiecare incapere a hotelului va fi întotdeauna la o temperatură confortabilă: iarna încălzit și vara răcit.
Aceste sisteme de ventilatie isi merita investitia, deoarece se va reduce costul la incalzire iarna si la racire vara dar si numarul vizitatorilor va creste pentru ca astfel le oferiti siguranta si confort la cel mai inalt nivel, acestea reprezentand criteriul cel mai important atunci cand alegi un hotel.