Dacă esti proprietarul unui complex de restaurante, a unui bar, a unei cafenele sau a unei firme de catering, atunci aceste informații sunt pentru tine. Desigur, succesul oricărui restaurant, cafenele sau bar depinde de profesionalismul bucătarilor și chelnerilor precum și de atmosfera în incintă. Cu toate acestea, fără o ventilație calitativă, afacerea ta nu va produce rezultatele așteptate. La urmă urmei, indiferent cât de atractiv este restaurantul, indiferent cât de multe feluri de mâncare delicioase sunt gătite, dacă pe vizitatori ii va întâlni un miros neplăcut la intrare, lipsa de oxigen și un sentiment de umiditate ridicată, cu sigurantă ai pierdut clienții.
Prin urmare, este extrem de importantă, instalarea unui SISTEM DE VENTILAȚIE!
Necesarul de aer pentru o persoana in functie de tipul incaperii.
Tipul incaperii | Necesarul de aer (pentru 1 persoana) |
Lobby-ul | 20 m3/h |
Sala pentu nefumatori | 40 m3/h |
Sala pentru fumatori | 100 m3/h |
Cafenea | 30 m3/h |
Sala pentru copii | 20 m3/h |
Locul de joaca | 30 m3/h |
Sala de mese | 20 m3/h |
In salile mai aglomerate este necesara o cantitate mai mare de aer curat si nu a unui aer incalzit si cu mirosuri care pot veni din bucatarie. Acest lucru se poate intampla daca nu a fost instalat un sistem corespunzator de ventilatie.
Greseli in alegerea unui sistem de ventilatie.
1. Se intampla ca sistemul de ventilatie ales sa fie unul gresit, daca de acest lucru se ocupa o persoana fara experienta.
Sistem de ventilatie comun pentru sala de mese si bucatarie. In primul rand acest aspect este contrar normelor. Apoi, daca aerul din celelalte incaperi se amesteca cu cel din bucatarie de-a lungul tubulaturii de ventilatie, se va forma condens. Si bineinteles sa nu uitam de mirosurile din bucatarie care vor intra in toate incaperile.
Solutia: instalarea unui sistem de ventilatie pentru fiecare incapere in parte.
2. Scaderea capacitatii de functionare al sistemului de ventilatie pentru a nu pierde caldura din interior.
Iarna, proprietarii de restaurante prefera sa scada capacitatea de functionare al sistemului, deoarece prin acesta intra aerul rece de afara si astfel scade eficienta sistemului de incalzire. In acest caz se mareste capacitatea de functionare al sistemul de incalzire ceea ce inseamna costuri mai mari.
Solutia: Montarea unui sistem de ventilatie cu dublu flux si recuperare de caldura.
3. Se calculeaza gresit necesarul de aer pentru vizitatori si angajati.
De ce este gresit? Deoarece angajatii necesita o cantitate mai mare de aer, atat timp cat petrec o mare parte de zi acolo.
Solutia: Calculeaza corect necesarul de oxigen necesar , si anume pentru vizitator 30 m3/h iar pentru angajati 60 m3/h.
4. Montarea unui sistem cu capacitate de functionare prea mare.
Nu intotdeauna un ventilator cu viteza si putere mare va avea un efect mai bun. Ba din contra, daca viteza este prea mare se formeaza curenti de aer dar si suprasaturatia aerului.
Solutie: Alegeti un sistem de ventilatie in functie de suprafata incaperii dar si numarul de persoane aflate in interior.
Pentru ca sistemul de ventilație din restaurant să fie selectat și proiectat corespunzător, este necesar să se țină cont de acești factori:
- Numărul total de angajați ai restaurantului și capacitatea maxima a localului
- Nivelul de temperatura din camera, cate de surse de căldura exista
- Aranjamentul și densitate
- Fumatul, cantitatea de fum.
- Caracteristicile echipamentului tehnic.
Ventilația restaurantelor și cafenelelor necesită o soluție tehnică complexă.
Trebuie ales un sistem de ventilatie corespunzator care sa asigure o cantitate suficienta de aer proaspat dar care sa aiba capacitatea de a elimina aerul viciat din interior, pentru fiecare incapere in functie de destinatia acesteia.
Principala sarcină a sistemului de ventilație este sa asigurare îndepărtarea eficienta a mirosurilor alimentare, a fumului de tutun, a altor mirosuri neplăcute, dar si eliminarea excesului de căldură din bucătărie și furnizarea de aer proaspăt și curat din exterior.
Sistemul de ventilație a restaurantului este împărțit în ventilația bucătăriei, adică în camera în care se pregătește mâncarea (secția fierbinte și rece) și ventilarea altor încăperi (sala de mese, sala de dans și alte săli administrative). Pentru fiecare camera, trebuie să selectați un sistem de ventilație corespunzator care să îndeplinească cerințele tehnice specifice sau nevoile speciale ale încăperii si care sa mentina un microclimat sanatos.
Ventilație sala de mese
Nevoia de aer intr-un restaurant se calculează în funcție de numărul de locuri, adică capacitatea maximă a localului.
În restaurant sau cafenele se recomandă instalarea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură. Acestea sunt sisteme de venilatie care recuperează căldură aerului evacuat și îl păstrează în interior. Astfel, aerul de afară întră în încăpere proaspăt și încălzit, în timpul iernii sau răcit în timpul verii. Acest principiu de ventilație se numește recuperare de căldură, iar schimbătorul de căldură se numește recuperator.
De regula se folosesc sisteme cu admisie si evacuare al aerului. Aparatele cu aer conditionat sunt implementate separat. Acestea sunt de tip canal, de climatizare cu caseta etc.
Ventilație bucătărie
Pentru ventilarea bucătăriei este recomandat să se utilizeze un sistem de ventilație centralizat cu recuperare de căldură și canale separate de admisie și evacuare.
În zona de pragatire a mâncării o atenție deosebită trebuie acordată la locul de formare și acumulare a diferitelor mirosuri: mașini de gătit, rotisoare, grătare, etc. În astfel de locuri se folosesc un dispozitive speciale de extracție cu filtre de grăsime – așa-numitele hote profesionale. Este cel mai bine dacă acestea sunt realizate din oțel inoxidabil și pot fi spălate în mod regulat. Filtrele de grăsime protejează ventilatorul de murdăria și grăsimile care se pot depune în timp.
Puterea și capacitatea sistemului de ventilație în bucătăriile de restaurant, sunt calculate în funcție de echipamentele care se utilizează în bucătărie. Astfel, lățimea hotei de extracție trebuie să fie cu minim 10cm mai mare decât suprafața de gătit.
De exemplu, dacă dimensiunea plitei este 600h600mm atunci dimensiune hotei trebuie să fie mimim 800×800 mm. Apoi, motorul ventilatorului de evacuare trebuie să asigure o capacitate de ventilație de cel puțin 800-900m3/ oră. De asemenea, trebuie să vă amintim că atunci când proiectați ventilația bucătăriei restaurantului, volumul aerului curat admis în bucătărie ar trebui să fie dimpotrivă, cu 8-10% mai mic decât evacuarea. Astfel, mirosurile din bucătărie nu vor întră în sala de mese. Aerul evacuat din bucătărie de către hotă trebuie compensat în bucătărie cu montarea unei admișii de aer în bucătărie pe partea opusă a hotei.
Cele mai eficiente sisteme moderne de ventilație descentralizată sunt recuperatoarele Prana cu schimbător de căldură din cupru care au un randament de recuperare a căldurii de până la 92%.
În plus, recuperatoarele Prana au admisia întotdeauna cu 8-10% mai mare decât evacuarea, aer care contribuie că compensație pentru aerul extras de ventilatoarele din băi și în bucătărie. Admisia și evacuarea pot fi ajustate în funcție de necesități. Specialiștii recomandă în sălile de restaurant și instalarea aparatelor de aer condiționat. Recuperatoarele de căldură functoineaza împreună cu aparatele de aer condiționat, facilitând funcționarea lor. Adică, temperatura aerului pe care aerul condiționat o va face, recuperatorul Prana o va menține în încăpere, chiar dacă aerul cald este alimentat de pe stradă în timpul verii. Randamentul de recuperare al sistemelor de ventilație este de până la 92%.
Pentru a alege cel mai potrivit sistem de ventilație pentru restaurantul tau proiectanții noștri va vor ajuta complet gratuit pentru un plan de ventilatie a întregii clădiri și vor recomandă cele mai bune soluții.
Obțineți o consultare gratuită!
Și amintiți-va că un restaurant bun, cafenea, bar sau pub nu este doar un loc bun, cu un interior confortabil și o bucătărie delicioasă, dar și o încăpere cu o ventilație eficientă!