Metode de ventilație pentru grădinițe

 

1. Riscurile la care ne supunem copii în cazul lipsei de ventilație din grădiniță

2. În majoritatea grădinilor nu există ventilație mecanică

3. Aerul proaspăt în grădiniță nu este un lux, ci o necesitate vitală

4. Cum să dimensionati ventilația în grădiniță

5. Ventilația cu recuperare de căldură pentru grădiniță 

Atunci când vorbim de ventilația în grădinițe, este evident că acordăm cea mai mare atenție când alegem sistemul de ventilație care să asigure un aport de aer de cea mai bună calitate. Pentru că sănătatea copiiilor depinde foarte mult de acest aspect. Copiii sunt mai sensibili la stimulii externi și reacționează mai acut la orice condiții inconfortabile. Un microclimat sănătos în grădiniță trebuie să fie o prioritate. De aceea, aerisirea prin crearea unui curent de aer la deschiderea geamului nu mai este o opțiune. Mai mult decât atât, probabilitatea ca  acest curent de aer să afecteze copiilor este foarte mare. Pe lângă acest lucru, zgomotul și aerul poluat de afară vor avea ,,cale deschisă ,, spre  a afecta starea de bine a copiilor.

Așa că , vom analiza pe rând toate aspectele cu privire la necesitatea unui sistem de ventilație în grădinițe.

Riscurile la care ne supunem copiii în cazul lipsei de ventilație din grădiniță

Nivelul de ventilație din grădinițe este departe de normalitate – de obicei cifra este de cinci ori mai mică decât este necesar. Pentru a rezolva oarecum situația, în grădinițe se deschid geamurile și, în consecință, se pierde căldură prețioasă, risipind banii cheltuiți pentru încălzirea camerei. Acesta este motivul pentru care auditorii energetici consideră că lipsa de ventilație este cel mai mare dezavantaj al grădinițelor. Din acest motiv, se formează condens pe geamuri și apare mucegaiul pe pereți. La rândul sau, această duce la distrugerea clădirii însă în       primul rând la afectarea sănătății copiilor.

           Din cauza lipsei aerului proaspăt, copiii se îmbolnăvesc mai frecvent  și se acutizează manifestările alergice cronice.

 Fără ventilația încăperii, virusurile circulă și se înmulțesc, fapt care facilitează răspândirea bolilor de la un copil la altul.

 În încăpere, nivelul de oxigen scade treptat, ceea ce slăbește, de asemenea, organismul și imunitatea copilului care se vulnerabilizează la contactul cu virusurile.

 Geamurile deschise (că o alternativă la lipsa ventilației) formează curenți, care sunt periculoși pentru sănătatea copiilor.

 În încăperile fără ventilație, la copii se observă o dezvoltare lentă, letargie și apatie. De asemenea, poate să apară sindromul de oboseală cronică.

 Aerul proaspăt în grădiniță nu este un lux, ci o necesitate vitală

În cele mai multe grădinițe nu există un sistem de ventilație mecanică

Potrivit normativelor privind executarea și instalația sistemelor de ventilație și climatizare, I5-din 2010 necesarul minim de aer proaspăt în creșe și grădinițe trebuie să fie de 18m3/ora per persoană. Din păcate însă realitatea este foarte departe de acest minim.

În majoritatea grădinițelor există doar ventilație naturală, adică aerul trece prin crăpăturile ferestrelor, ușilor și acoperișului. În ultima vreme tot mai multe gradinte au montat geamuri termopan, care etanșează perfect și elimina efectul de ventilație naturală. Singura soluție rămasă este deschiderea geamurilor, însă există pericolul ca copiii să răcească din cauza curenților de aer. Tocmai de aceea, singura soluție viabilă pentru ventilația gradinițelor rămâne un sistem de ventilație cu recuperare de căldură. 

Deoarece în instituțiile de învățământ preșcolar de obicei, într-o singură camera se află un număr mare de persoane, există o nevoie mare de aer proaspăt. Ventilația naturală cu ajutorul geamurilor și ușilor deschise nu este suficientă și nici eficientă.

Ventilația mecanică cu recuperare de căldură poate să aducă o cantitate de aer mare chiar și în încăperi mici fără să piardă caldura aerului din încăpere, oferind astfel un confort sporit și mai multă energie copiilor. 

Cum să dimensionati ventilația în grădiniță?

1.    În primul rând trebuie să luați în considerare care este destinația camerelor: dormitoare, săli de joacă, săli de mese, săli de dans, băi. Adică, este important să înțelegem cât timp petrec copiii în acele camere și ce fel de activități practică acolo.

2.    Volumul schimbului de aer pe oră în grădinițe se calculează în funcție de volumul încăperilor. Se ține seama de necesarul minim de aer proaspăt prevăzut în normative privind executarea și instalația sistemelor de ventilație și climatizare.

S*h*k = m3/ora

Unde: S- suprafața, h-înălțimea, k – coeficientul schimburilor de aer

De exemplu, dacă sala pentru joacă are o suprafață de 50 m2 și o înălțime de 3 m, atunci este nevoie de 225 m3 de aer proaspăt pe oră.

3.    Este interzisă tranzitarea conductelor de aer prin dormitoare și camere de joacă.

Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură pentru grădiniță

Funcția sistemului de ventilație din grădiniță este aceea de a înlocui aerul viciat (și contaminat cu virusuri și bacterii) cu aer proaspăt și curat de afară, într-o manieră eficientă și în timp util. Există ventilație mecanică de extracție, care funcționează doar dacă există geamuri sau uși deschise. Această soluție afectează însă costurile de încălzire ale încăperilor fiindcă nu se recuperează căldură.

Varianta mult mai eficientă este instalarea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură. Calitatea schimbătorului de căldură este foarte importantă fiindcă de ea depinde randamentul recupararii de căldură. Cel mai bine este dacă schimbătorul de căldură în plăci este fabricat din cupru, fiindcă cuprul este un antiseptic natural, nu se dezvoltă pe el bacterii și microbi, nu ruginește, și este un excelent conductor termic.

Experții în ventilație recomandă instalarea recuperatoarelor că fiind cea mai eficientă soluție de ventilație din punct de vedere energetic.

Articole recomandate

Calitatea aerului
Prana România

PRANA vs COVID19

Grupul PRANA cauta specialisti: biotehnologi, biologi și virusologi moleculari, precum și științe conexe, epidemiologi, pentru a incepe cooperarea în domeniul cercetării și proiectelor care vizează

CITEȘTE MAI MULT

SOLICITĂ OFERTA PERSONALIZATĂ

Pentru a afla prețurile produselor sau alte informații necesare, apelați-ne cu încredere.